PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Otvoren natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“

U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u utorak 2. veljače u okviru Dana Nikole Tesle, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Katarina Milković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, svečano je otvorila natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, a iz održanog programa izdvajamo panel diskusiju pod nazivom „Vozila na alternativni pogon kao temelj razvoja gospodarstva budućnosti s ciljem zaštite okoliša i smanjenje buke“.

Natječaj za ovu glasovitu godišnju nagradu otvoren je dvanaestu godinu zaredom u tri kategorije: Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma te projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Svi zainteresirani prijaviti se mogu od 1. veljače do 1. ožujka ove godine.

Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli održat će se 8. ožujka, a finalno testiranje 6. travnja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Otvorenje natječaja je bilo popraćeno prigodnim programom.

Nagrada „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ bit će dodijeljena već tradicionalno 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu u okviru manifestacije „Tesla&Friends“ kojom će se i ove godine obilježiti Dan Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija i obljetnica rođenja Nikole Tesle.

U prigodnom programu otvorenja natječaja u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ okupljene su pozdravili Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja, izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović, o.d. dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Marijana Borić sOdsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU, Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore-Komore Zagreb te Matija Žugec, tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Otvorenju natječaja prisustvovali su i Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, članovi Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost i drugi štovatelji lika i djela Nikole Tesle.

U umjetničkom djelu programa nastupile su dvije glazbenice: Lela Kaplowitz (vokal) i Sandra Halužan (vokal i klavir).

Otvorenje natječaja zaključeno je panel diskusijom na temu „Vozila na alternativni pogon kao temelj razvoja gospodarstva budućnosti s ciljem zaštite okoliša i smanjenje buke“ koju je moderirala voditeljica programa, Ljiljana Vinković, a sudjelovali su gospodarstvenici i sveučilišni profesori, Ružica Lončar, profesorica Prve tehničke škole Tesla iz Zagreba, Tomislav Uroda, direktor tvrtke ICat d.o.o. iz Zagreba, Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Okupljeni su se složili kako su izumi i otkrića Nikole Tesle ključni za razvijanje novih tehnologija za očuvanje okoliša i postizanje napredaka u korištenju obnovljivih izvora energije u svim granama industrije. Ružica Lončar predstavila je nagrađeni rad svojih učenika – auto na vodik – koji je nastao kao rezultat poticanja mladih inovatora tokom školovanja. Napomenula je kako su mlađe generacije izrazito zainteresirane za alternativne oblike energije s obzirom da će živjeti u budućnosti kojoj je cilj zaštita okoliša. Tomislav Uroda prezentirao je svoju tvrtku ICAT d.o.o. u sklopu koje se razvijaju inovativni i ekološki prihvatljivi projekti u pomorskom sektoru, ponajviše navodeći brodove na alternative pogon. Kao predstavnik gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, Ivan Ivanković je definirao ciljeve Grada Zagreba u vidu očuvanja okoliša i smanjenja emisije CO2, s posebnim naglaskom na javni prijevoz i mogućnosti inkorporiranja vozila na alternativni pogon. Diskusija je završila s raspravom o automobilima na električni pogon, gdje su svi sudionici programa uvidjeli pozitivne značajke takvog načina prijevoza, uz nadu da će se takva praksa i uvelike popularizirati.

S obzirom na situaciju, program se odvio u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, te je stoga broj gostiju bio ograničen. Za sve zainteresirane smo program prenosili preko Facebook stranice udruge također s početkom u 17:00 sati.

Više o događanjima pogledajte na web stranicama www.unt-genius.com.

S poštovanjem,

Dragica Mihajlović,

predsjednica Udruge

M: +385 91 2022 449
+385 91 4551 225

E: predsjednica@unt-genius.hr